Generatie Z en millenials – hoe houden we onze jongste generaties vast?

In onze huidige krappe arbeidsmarkt is het noodzakelijk voor organisaties om generatie Z en millennials aan te trekken en te behouden. Tijdens onze maand van de employer branding hebben we dit belang al aangestipt. Maar uiteraard geldt het zijn van een aantrekkelijk werkgever niet alleen voor je boodschap naar de arbeidsmarkt. Je hebt al goud in handen met de mensen die nu al bij jouw organisatie werken, dus je hoeft ze “alleen nog maar” bij je te houden.  

Performance management en moderne arbeidsvoorwaarden spelen hierbij een sleutelrol. Onze jongste generaties hechten veel waarde aan transparantie, ontwikkeling, vertrouwen, vrijheid en een gezonde balans tussen werk en privé. De jongste generaties willen het gevoel hebben dat ze van waarde zijn voor de organisatie en willen zich dus veilig en gewaardeerd voelen. En ook al is hiërarchie minder belangrijk voor ze, die waardering en een veilig gevoel bij hun leidinggevende blijven erg belangrijk voor onze nieuwe generaties

Performance management

Performance management evolueert, waarbij traditionele jaarlijkse beoordelingen plaatsmaken voor continue feedbackmechanismen en focus op ontwikkeling. Voor generatie Z en millennials is regelmatige interactie met leidinggevenden belangrijk, waarbij doelen duidelijk worden gesteld en voortdurende groei wordt aangemoedigd. Flexibiliteit in werkuren en de mogelijkheid om zelfsturend te zijn, worden gewaardeerd. 

Moderne arbeidsvoorwaarden

Moderne arbeidsvoorwaarden moeten zich aanpassen aan de behoeften van deze generaties. Denk aan flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en aandacht voor vitaliteit en welzijn, inclusief mentale gezondheid. Bedrijven die inspelen op deze behoeften, creëren een positieve werkomgeving die medewerkers aantrekt en behoudt.  
 
Het gebruik van technologie is hierbij natuurlijk onmisbaar. Generatie Z, opgegroeid in een digitale wereld, waardeert platforms voor doelgerichte samenwerking en ontwikkeling en online informatie-uitwisseling. Millennials zoeken naar mogelijkheden voor professionele ontwikkeling via e-learning en digitale middelen. Informatie en processen moeten daarnaast intuïtief en online makkelijk beschikbaar en te doorlopen zijn. Grote hoeveelheden papierwerk of omslachtige processen worden niet gewaardeerd door deze groep.  

Bedrijfscultuur en leiderschap

Alleen het neerzetten van een sterks performance managementcyclus en mooie arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden zijn niet voldoende. Belangrijk is ook de nadruk op bedrijfscultuur en een dienende leiderschapsstijl. Transparantie, diversiteit en inclusiviteit zijn kernwaarden die resoneren bij generatie Z en millennials. Het creëren van een cultuur waarin iedereen gehoord en gewaardeerd wordt, stimuleert betrokkenheid en loyaliteit. 
 
Samenvattend is het succesvol binden en boeien van generatie Z en millennials afhankelijk van een holistische benadering. Door performance management te veranderen in een continu proces, moderne arbeidsvoorwaarden te omarmen, technologie slim in te zetten en een inclusieve cultuur te bevorderen, kunnen organisaties overleven in het tijdperk van deze dynamische generaties. 

Lisette de Greef

Algemeen Directeur

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderwerp en hoe ShapR jou daarmee kan helpen? Neem contact op met Lisette.