Adoptie- en change aanpak

Effectief changemanagement voor nieuwe oplossingen

Heb je een of meerdere nieuwe (digitale) oplossingen klaar staan om te implementeren of onlangs geïmplementeerd? Heb je hieraan veel geld besteed en heb je als doel dat deze oplossing ook echt gebruikt en ingezet gaat worden? Onze changemanagement aanpakzorgt ervoor dat stakeholders door alle veranderfasen heen geleid worden vanuit hun intrinsieke (informatie)behoeften. Dit doen we o.a. door middel van analyse, trainingen (of train de trainer) en communicatie. De adoptiegraad bij de eindgebruiker bepaalt uiteindelijk het succes van de oplossing.

Hoe we te werk gaan

We hebben ons digitale ShapR-changetoolkit ontwikkeld om jouw organisatie en haar eindgebruikers van A tot Z aan de hand mee te nemen in een (digitale) verandering. In de voorbereidende fase gaan we aan de slag met een stakeholder- en impactanalyse. Ook maken we gebruik van de adoptiethermometer waarmee we de voortgang van de verandering bepalen. In de veranderfase creëren we het verander-, communicatie- en trainingsplan. De verankerfase staat in het teken van feedback ophalen, plannen uitvoeren en successen vieren. De laatste fase, voortbouwen, is bedoeld voor de overdracht en aanvullende ondersteuning waar nodig.

Nieuwe oplossingen

Nieuwe (digitale) oplossingen worden gebruikt zoals de bedoeling is en op een manier die de meeste waarde levert voor jou en je medewerkers.
Stakeholders en de eindgebruikers halen het maximale uit de nieuwe (digitale) oplossing.
Eindgebruikers vinden het gaaf om aan de slag te gaan met de nieuwe oplossing en zijn intrinsiek gemotiveerd.
Iedere logische veranderfase wordt doorlopen, waarbij de organisatie en eindgebruiker aan de hand worden meegenomen d.m.v. gerichte communicatie en activiteiten.

Adkar methode

Wij volgen een adoptieaanpak gebaseerd op de ADKAR-methode, gericht op gebruikersadoptie bij veranderingen binnen organisaties. ADKAR beschrijft vijf fasen van verandering waar gebruikers doorheen gaan, waarbij elke fase voortbouwt op de vorige

Adoptietoolkit

De adoptietoolkit biedt praktische hulpmiddelen en richtlijnen om de acceptatie en het gebruik van nieuwe technologieën, processen of beleid binnen een organisatie te bevorderen.